Dieta při dně

Hlavní stránka | Užitečné rady a odkazy | Diety | Dieta při dně

Dieta při dně

K dietou nejsnáze ovlivnitelným kloubním onemocněním patří dna. Při dně je porušena přeměna bilkovin, které obsahují purinové látky. V krvi se pak zvyšuje množství urátů, které se ukládají v chrupavkách kloubů, v ledvinách v podobě ledvinových kaménků. Onemocnění probíhá chronicky nebo taky akutně, projevuje se akutním dnovým záchvatem, bolestmi kloubů.

Pravidla diety při dně:

Ze stravy vyloučíme potraviny obsahující větší množství purinů – zvěřina, vnitřnosti, masové vývary, trvanlivé salámy, uzená masa, olejovky, kakao, čokoládu, silný černý čaj, zrnkovou kávu, luštěniny, alkoholické nápoje, houby.
Doporučujeme snížit celkové množství bílkovin na 50–60 g/ den
Maso zařazujeme nejlépe 1× denně, ostatní bílkoviny hradíme ve formě mléčných výrobků. Porce masa by neměla překročit 90g před kuchyňskou úpravou. Vhodné je dušení, vaření ve větším množství vody, aby se puriny vyvařily a tím se zmenšilo jejich množství na porci.
Snažíme se vhodným výběrem potravin dosáhnout toho , aby strava měla zásadotvorný charakter. V období záchvatů je vhodná bezmasá dieta bez dráždivých druhů koření s šetřící úpravou.
Energetický příjem stravy přizpůsobujeme hmotnosti pacienta. U obézních pacientů se snažíme o redukci jejich hmotnosti.

Potraviny nevhodné při dně:

  • Maso – zvěřina, vniřnosti (mozeček, játra, ledvinky), uzené maso, bifteky, úprava smažením.
  • Uzeniny – všechny druhy salámů, paštika, šunka.
  • Tuky – slanina, tučné pokrmy, smažená jídla.
  • Mléčné výrobky – při záchavatu zrající a plísňové sýry.
  • Vejce – vejce na slanině, velké množství a časté podávání, majonéza.
  • Ovoce a zelenina – rebarbora, špenát.
  • Polévky – masové vývary, sáčkové polévky, vývar s játrovými knedlíčky, luštěninové polévky.
  • Příkrmy – smažené bramborové hranolky, luštěniny(čočka, hrách, fazole).
  • Moučníky a sladká jídla – čokoláda, smažené druhy, při nadváze pacienta jsou nevhodné všechny druhy.
  • Nápoje – kakao, čokoláda, silný černý čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje všeho druhu.
  • Koření – masové extrakty, masox, polévkové koření, příliš ostré pokrmy s kari, chilli, pepřem, houby.

Dieta při onemocnění dnou
formát .pdf, velikost 2.49 MB