Dieta při onemocnění žlučníku

Hlavní stránka | Užitečné rady a odkazy | Diety | Dieta při onemocnění žlučníku

Žlučníková dieta

Žlučníková dieta se vyznačuje obecnou restrikcí /omezením/ tuků. Dříve hrála žlučníková dieta zásadní roli v léčbě těchto potíží, nyní má částečný význam v prevenci obtíží a symptomaticky nemocnému ulevuje. V léčbě však již svůj zásadní význam dieta ztratila.

Dieta č.4 – šetřící s omezením tuků

Tuto dietu podáváme při chronickém onemocnění žlučníku, po skončení akutních obtíží nebo po operaci žlučníku. Strava má šetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou. Výběrem netučných potravin a omezením množství tuků snižujeme celkové množství tuků na 60g/den. Individuální výběr potravin zabrání zhoršení subjektivních potíží pacienta. Pestrou stravou zajistíme dostatek vitamínů a minerálních látek.
Snažíme se o to, aby byl jídelníček pestrý.

Masa dusíme, vaříme, vhodná je také úprava v mikrovlnné troubě.Maso pro lepší chuť a barvu nejprve opečeme nasucho, pak podlijeme vodu a dále upravujeme.
Neopoužíváme jíšku, ale nasucho opraženou mouku nebo zálivku z mouky a vody.
Pokrmy nesmažíme, též není vhodné grilování a vysmažování masových šťáv, protože při těchto úpravách dochází k přepalování tuků a vzniku dráždivých látek.
Povolené množství tuku / másla nebo kvalitního oleje/,nejlépe do 10 g na porci, přidáváme až do hotových pokrmů.

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě

  • Tučná masa(bůček,kachna,h­usa),uzené, jelita, jitrnice, vnitřnosti -játra , ledvinky, mozeček, olejovky, zavináče, uzené ryby.
  • Uzeniny – turistické salámy, paštiky.
  • Sýry – zrající sýry(syrečky), plísňové sýry(Hermelín,Ni­va), tučné sýry, smetana.
  • Tuky – slanina, přepálené tuky, smažená jídla.
  • Vejce – jako samostatný pokrm(smažená, sázená,vařená), vaječné saláty, majonéza.
  • Ovoce a ořechy – hrušky, čerstvé třešně, rybíz, maliny, jahody, všechny ořechy, kokos, mák.
  • Zelenina – kapusta, zelí, sterilovaná zelenina, květák, houby, okurky, pariky, česnek, syrová cibule, houby.
  • Polévky – tučné vývary, černá zabíjačková, zelná, houbová, luštěninové.
  • Příkrmy – bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knnedlíky, luštěniny(hrách, čočka, fazole, sója).
  • Omáčky – houbová, okurková, smetanová.
  • Moučníky a sladká jídla – šlehačkové dorty, krémové dorty, ořechové a kokosové nebo makové moučníky, koblihy, kynuté ovocné knedlíky, čokoláda, smetanové mražené krémy.
  • Nápoje – zrnková káva, alkoholické nápoje, limonády s velkým obsahem CO
  • Koření – kari, chilli, paprika, maggi, masox, hořčice.