Dieta na snížení cholesterolu
Hlavní stránka | Užitečné rady a odkazy | Diety | Dieta na snížení cholesterolu
Dieta na snížení cholesterolu
Dieta je u všech pacientů s vyššími hodnotami cholesterolu jedním z nejdůležitějších léčebných opatření.
Pravidla diety:
- denní příjem cholesterolu ve stravě by neměl překročit 300 mg/den
- denní příjem tuků by neměl překročit 60g/den
- živočišné tuky ve stravě nahradíme rostlinnými
- stále však platí, že menší množství vepřového sádla ač obsahuje cholesterol je vhodnější než ztužené tuky
- zvýšení příjmu vlákniny na 30g/den
- omezení energetického příjmu u obézních pacientů je velmi důležité
- zvýšení podílu polysacharidů ve stravě na úkor slazených potravin je žádoucí
- minimalizovat příjem alkoholu
Potraviny pro dietu nevhodné:
- Maso – vnitřnosti(játra, ledvinky), kaviár, uzená masa, tučná masa, jitrnice, jelítka.
- Uzeniny – turistický salám, poličan, gothaj, špekáčky, paštiky.
- Tuky – sádlo, máslo, slanina, majonéza, tatarká omáčka.
- Mléčné výrobky – smetana, tučné sýry a tvarohy, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny a krémy.
- Vejce – vejce jako samostatný pokrm – smažená vejce, vaječné saláty, maximálně 2 vejce na porci – 1 žloutek obsahuje 250 mg cholesterolu.
- Ořechy – kokosové ořechy ve větším množství.
- Polévky – polévka s játrovou zavářkou, tučné vývary, ovarová , zabíjačková.
- Příkrmy – smažené brambory, majonézové saláty.
- Moučníky – sušenky , oplatky, čokoláda, listové těsto, koblihy, dort s máslovými krémy, šlehačkové dezerty, chipsy, slané crakery.
- Nápoje – alkoholické nápoje, smetanové koktejly
Ke stažení
Dvě desatera, jak snížit hladinu tuků ve Vašem těle
formát .pdf, velikost 1.94 MB
Dyslipidemie
formát .pdf, velikost 3.15 MB
Jak se orientovat při nákupu, přípravě a konzumaci potravin
formát .pdf, velikost 1 MB