Dieta při průjmovém onemocnění

Hlavní stránka | Užitečné rady a odkazy | Diety | Dieta při průjmovém onemocnění

Základem léčby průjmových onemocnění, ať je jejich původ jakýkoliv, jsou dietní opatření a dostatečný přísun vhodných tekutin.

Na začátku onemocnění je vhodná 24 hodinová hladovka, doplněná jen příjmem tekutin (viz. níže). V tomto období lze povolit navíc již jen suché rohlíky (ne úplně čerstvé) nebo dietní suchary. Od druhého dne následuje postupné zatěžování stravou. Nejprve rýžový odvar, syrové banány (cenné vysokým obsahem draslíku), mrkvový odvar a následně vařené brambory nebo bramborové pyré, rýže, těstoviny nabo vařená mrkev (vše nemaštěné). Také je možno podávat bílý jogurt – pokud jej pacient běžně snáší. Vhodné jsou i potravinové doplňky s probiotiky, což jsou především živé kultury mléčného původu (obsahují Lactobacilus species, Bifidobacterium spec.) – možno zakoupit v lékárně. V dalších dnech se dieta postupně uvolňuje podle vývoje obtíží nemocného a jeho snášenlivosti. Obecně jde stále o šetřící dietu s vynecháním jídel příliš kořeněných, dráždivých, smažených, tučných apod.

Dostatečný příjem tekutin je nutností od počátku onemocnění. Je vhodné vypít až 4 litry tekutin denně. I když bude následovat zvracení, přesto se část vody vstřebá. Vhodný je mírně oslazený čaj, minerálky nesycené kysličníkem uhličitým a slané polévky (náhrada sodíku, ale nepřesolovat a nemastit). Nevhodné jsou džusy (kvasí), limonády sycené kysličníkem uhličitým (nadýmají) a alkoholické nápoje.

Podávání léků není u nekomplikovaných průběhů většinou nutné. Volně prodejné v lékárnách jsou Endiaron (desinfekce střeva) a živočišné uhlí (zejména snižuje plynatost střeva).

Většina původců infekce žaludku a střev se při dodržování běžných hygienických postupů přenáší na jiné osoby jen velmi omezeně. Základem je důsledně si umývat ruce mýdlem po každém použití WC! Vhodná je desinfekce záchodové mísy běžně dostpnými prostředky (Savo, Chloramin apod.) několikrát denně event. po každém použití pacientem s průjmem.

Pokud se přes dietu a dostatečný příjem tekutin stav nemocného nelepší nebo dokonce zhoršuje (frekvence průjmů či zvracení neustává, není možnost příjmu potravy několik dní, jsou vysoké horečky, klesá množství moči, jsou výrazné bolesti břicha apod.) je nutné znovu navštívit praktického lékaře nebo lékaře pohotovostí, který rozhodne o změně léčby nebo odešle pacienta k přijetí na Kliniku infekčních chorob FN Brno.

Průjmová onemocnění
formát .pdf, velikost 3.72 MB